De Dag van de Kinderraad is er om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de gemeente en politiek.

Schoolklassen (groep 7) kunnen zich opgeven om mee te doen. Zij krijgen een lesprogramma en bedenken in de klas een plan voor alle kinderen.

Een delegatie van de klas gaat dat plan presenteren en verdedigen tijdens de Dag van de Kinderraad. De delegaties samen kiezen het beste plan. Voor het beste plan is 5000 euro beschikbaar.

Hoe werkt de Dag van de Kinderraad?  Meer informatie over de Dag van de Kinderraad: griffie@haarlemmermeer.nl

Meer over de Kinderburgemeester

poster kleiner kinderraad


Hoe werkt de Dag van de Kinderraad?
Scholen in Haarlemmermeer kunnen zich opgeven om mee te doen met de Kinderraad. De deelnemende scholen krijgen het lesprogramma, waarin de kinderen leren over de lokale democratie, en waarmee ze hun eigen voorstel kunnen bedenken voor kinderen van Haarlemmermeer. Elke school stuurt aan het einde van het programma een delegatie kinderen naar de Dag van de Kinderraad. Samen zijn die delegaties dan voor die dag de Kinderraad van Haarlemmermeer. Elke school presenteert zijn voorstel aan de Kinderraad. Na de presentaties kiest de Kinderraad het beste voorstel. De gemeente voert daarna het door de Kinderraad gekozen voorstel uit. Tijdens de Dag van de Kinderraad mogen de kinderen ook andere ideeën en suggesties meegeven aan de gemeenteraad.


Kinderburgemeester
Op de Dag van de Kinderraad wordt ook de kinderburgemeester gekozen. De kinderburgemeester is een heel jaar lang de ambassadeur van alle kinderen in Haarlemmermeer. De kinderburgemeester maakt kennis met de echte burgemeester. Beide burgemeesters gaan regelmatig samen op pad naar officiële gelegenheden die ook belangrijk voor kinderen zijn.