Sinds 2008 organiseert de gemeenteraad elk jaar het Haarlemmermeers Scholieren Debat Toernooi (HSDT), samen met de middelbare scholen in de gemeente.

Alle scholieren van het middelbaar onderwijs in Haarlemmermeer mogen meedoen. Elk jaar doen ongeveer 80 scholieren mee aan het debatfeest.  

Vóór het toernooi zijn er debatlessen op school of workshops voor de deelnemers. Zo kunnen zij nog even flink werken aan hun debatvaardigheden. De jury bestaat uit raadsleden van Haarlemmermeer. De debatvormen zijn het Amerikaans Parlementair of het Lagerhuisdebat. Het toernooi is in het najaar en de winnaars mogen zich na het toernooi een jaar lang de beste debaters van Haarlemmermeer noemen. 

Doel van het Haarlemmermeerse Scholieren Debattoernooi is de nadere kennismaking van scholieren met de lokale politiek en met gemeenteraadsleden.

Het tweede doel is het stimuleren van debatvaardigheden en debatcultuur bij Haarlemmermeerse scholieren, als fundament voor een gezonde democratie waarin meningsverschillen in een open en respectvol debat worden besproken. Werkt dat? Sander Blankestein was deelnemer in 2018, was Nederlands Debatkampioen en is in 2022 beëdigd als raadslid van Haarlemmermeer. Meer informatie bij de Raadsgriffie

Hall of Fame: beste debaters van Haarlemmermeer

HDST HLMR gastheer OWNL 2019, 08-06-2021
De bekendheid van het Haarlemmermeers Scholieren Debattoernooi maakte HLMR in 2019 gastheer van de Noord Hollandse voorrondes van Op Weg Naar Het Lagerhuis (BNN/VARA).