Elke inwoner mag de raad toespreken. Daarvoor zijn een paar regels.

 • Tijdens het Vragenuur kunt u de raad toespreken over elk door u gewenst onderwerp, dat niet al op de agenda van die avond staat. 
 • Tijdens de sessies kunt u inspreken over de onderwerpen, die op de agenda van die sessie staan. 
 • Als u de raad wilt toespreken, moet u zich aanmelden via de raadsgriffie of bel 023 567 6819. 
 • Aanmelden om in te spreken kan tot op de woensdag voorafgaand aan het betreffende Raadsplein, tot 12.00 uur. 
 • Aanmelden kan telefonisch maar bij voorkeur per e-mail. Geef in uw e-mail uw naam, uw contactgegevens en het onderwerp waarover u wilt spreken.

Hieronder staan de actuele mogelijkheden om in te spreken. Ook staan hier een paar handige tips over het inspreken.

Raadsleden voorgrond-bm&gr met spreekstoel achtergrond 17-11-2022 09:20:01
Raadsvergadering 6 oktober 2022: op de voorgrond raadsleden CDA, GroenLinks, SRH en D66; op de achtergrond burgemeester Marianne Schuurmans, griffier John van der Rhee en het spreekgestoelte vanwaar gasten van de raad kunnen inspreken. (foto: Raadsgriffie, Jur Engelchor)

Mogelijkheden op dit moment
De raad vergadert in het tijdelijke gemeentekantoor, Taurusavenue 100 Hoofddorp (locatie Beukenhorst). Momenteel gelden geen speciale (corona)regels. Inspreken kan bij alle openbare vergaderingen.. Voor inspreken komt u naar de vergadering. U kunt uw mening ook kenbaar maken door een brief of een presentatie; die worden dan via de griffie naar de raad gestuurd, maar niet tijdens de vergadering voorgelezen of vertoond. Er zijn live uitzendingen van de vergaderingen. U kunt ook thuis meekijken, en/of achteraf op deze site terugkijken. Bij twijfel over inspreken of uw mening kenbaar maken kunt u overleggen met de griffie:
mail naar de raadsriffie of bel 023 567 6819.

Door gebruik te maken van uw recht om in te spreken, geeft u toestemming dat uw deelname openbaar wordt uitgezonden, en dat we uw emailadres bewaren om contact met u te kunnen houden. Ook de opnames van de raadsvergaderingen blijven op de website beschikbaar (videoarchief). Uw emailadres wordt niet doorgegeven aan derden. Brieven en mails aan de gemeenteraad zijn in principe openbaar. 

 Raad anderhalve meter 3sept21 van boven upload 25nov 12:02:44
De raad vergaderde op anderhalve meter afstand in de Raadzaal-Burgerzaal en de Heijezaal van het voormalige raadhuis aan het Raadhuisplein

Tips bij het inspreken

 • U heeft altijd het recht om de raad toe te spreken. Maar dat betekent niet dat het altijd de meest handige manier is. Misschien kan uw probleem of suggestie al door de ambtelijke organisatie of een wethouder worden aangepakt.
 • Inspreken tijdens de raad is vooral goed om een standpunt te verduidelijken, dat u al eens met een of meer raadsleden heeft besproken, of op andere wijze heeft overgebracht.
 • Schrijf uw tekst uit. Dan weet u precies wat u wilt zeggen, en het voorkomt dat u te weinig tijd heeft. Gemiddeld genomen heeft u in vijf minuten spreektijd tijd voor ongeveer anderhalf kantje A4  (maximaal 600 woorden).
 • Schrijf als eerste en in één zin wat de kern, het belangrijkste punt van uw betoog moet zijn, en onderbouw dat vervolgens met uw argumenten. Maak uw verhaal niet te lang, een lang verhaal maakt uw standpunt niet duidelijker. 
 • Wanneer u in de Raadzaal (of Heijezaal) inspreekt, zullen daar verschillende mensen aanwezig zijn. U kunt het beste uw bijdrage beginnen met: "Geachte voorzitter, leden van de raad, collegeleden en andere aanwezigen" (en eventueel: "en kijkers/toehoorders thuis").
 • Oefen vooraf, zodat u weet hoe lang u spreekt. U heeft maximaal vijf minuten spreektijd.
 • Laat uw verhaal samen met eventuele achtergrondinformatie uitdelen aan de raadsleden. De raad van Haarlemmermeer vergadert papierloos en werkt met iBabs. Dat is dezelfde website waar u zelf ook de openbare raadsstukken kunt vinden. De griffie kan uw bijdrage toevoegen aan de raadsstukken. Raadsleden kunnen dan uw betoog nog eens rustig nalezen. U kunt hierover vooraf overleggen met de griffie.
 • Tijdens uw bezoek aan de Raadzaal is het niet toegestaan om uw jas of tas mee naar binnen te nemen. In de publieke hal op de begane grond vindt u kluisjes waar u deze eigendommen gedurende uw bezoek kunt opbergen. Uw mondelinge bijdrage wordt genotuleerd in het schriftelijke verslag. Bovendien worden de raadsvergaderingen live uitgezonden via deze website. De vergadering is later ook weer terug te kijken via de website.